vpnsuomi.net logo
Search
Close this search box.

Proton VPN kokemuksia

Proton VPN kokemuksia

Proton, joka tunnetaan paremmin luotettavasta sähköpostistaan, on tuonut markkinoille myös Proton VPN:n. Se onkin varsin tuore kilpailija ja moni ei välttämättä tiedä edes kyseisen yrityksen olevan näillä markkinoilla. Alun perin se oli tarkoitettu yrityksen sähköposti käyttäjille, mutta on nyt laajennettu kohdistumaan myös muille asiakkaille.

VPN on perustettu vuonna 2017 Sveitsissä, joten se ei myöskään kuulu 14 Eyes allianssiin eli käyttäjien datan pitäisi pysyä mahdollisimman hyvin salassa. Proton VPN kokemuksia voi kerätä myös ennen ostamista, sillä tuotteesta on saatavissa sekä ilmainen että maksullinen versio. Lisäksi se on mahdollista saada hyvin monille laitealustoille. Tässä keskitymme vain Proton VPN:ään, joten jos haluat lisätietoja perusasioista, niin tutustu VPN Suomi -sivustoon.

Yleisiä Proton VPN kokemuksia ja perustietoa

Palvelussa on palvelimia suhteellisen paljon, vaikka kysymyksessä on varsin nuori palvelu. Niitä löytyy 62 maasta yli 1860. Myös Suomessa on 12 palvelinta ja niiden sijainti on Helsinki. Näitä palvelimia kutsutaan plus -palvelimiksi, koska ne ovat käytössä vain niillä käyttäjillä, jotka ovat maksaneet täydestä palvelusta. Tuolloin he voivat käyttää torrent- ja suoratoiston tukea, mainokset on estetty ja monia muita tärkeitä VPN:n kuuluvia ominaisuuksia. Suurimmaksi nopeudeksi mainitaan 10 Gbps.

Positiivista on myös se, että tuotteesta voi hankkia ilmaisen version ennen kuin sen ostaa. Silloin on tosin huomioitava se, että sillä ei saa käyttöönsä kaikkia hyviä ominaisuuksia. Yritys tunnetaan siitä, että se haluaa tietoturvan ja suojauksen olevan verkossa hyvällä tasolla. Se piilottaa käyttäjän varsinaisen sijainnin ja takaa nimettömyyden.

Salaus on varsin hyvällä tasolla, koska käytössä on AES-256. Eli se on samaa tasoa kuin pankeilla ja mitä kyberturvallisuusasiantuntijat suosittelevat. Tunnelointi on mahdollista OpenVPN UDP:llä, OpenVPN TCP:llä sekä IKEv2/IPsec:illä. Ne eivät yllätä, mutta ne ovat juuri sitä, mitä käyttäjä tarvitsee

Käytössä on myöskin Kill Switch, jolloin se suojaa käyttäjän tietoja, jos VPN -yhteys jostain syystä katkeaa. Turvallisuussyistä liikenne tuolloin pysäytetään ja silloin ei varsinainen IP-osoite vuotamaan nettiin. Tätä olikin varsin helppo testata ja se toimi juuri niin kuin yritys oli luvannut.

Palvelun hinnat

Proton VPN kokemuksia saa sekä ilmaisesta että maksullisesta versiosta. Ilmaisen version mukana saa vain yhden yhteyden ja maita, jossa tähän palveluun tarkoitetut palvelimet sijaitsevat, on kolme. Ilmaisen palvelun nopeus on yrityksen ilmoituksen mukaan medium, mikä voi tarkoittaa sitä, että kaistaa jonkin verran rajoitetaan käytössä. Käyttöön annetaan myös Access blocked content ja Strict no-logs policy.

Maksullisessa käytössä yhteyksiä on mahdollista tehdä 10 ja maita, joissa palvelimia sijaitsee, on reilu 60. Myös nopeus on parempi kuin ilmaisilla yhteyksillä. Hinta riippuu siitä, maksaako tilauksen vuosittain vai kuukausittain ja haluaako tehdä sopimuksen vuodeksi vai kahdeksi.

Kahden vuoden sopimus tulee kuukausihinnaltaan kaikkein halvimmaksi. Rahat takaisin -takuu on melko reilu, koska se on 60 päivää. Siinä ajassa ehtii tuotetta testata varsin hyvin ja todeta, sopiiko se omaan käyttöön vai ei.

Palvelun nopeus

Palvelun nopeuteen ei Proton VPN ole keksinyt mitään uutta, joten se on käytännössä juuri sopivan nopea. Yhteys ei pätki, joten siihen voi luottaa, että se toimii silloin kuin pitääkin. Myöskään suoratoisto ei tuonut ongelmia ja HD-videoiden katsominen oli onnistunut kokemus.

Mobiiliyhteyksissä on joskus ollut ongelmia, mutta nyt ne on saatu toimimaan. Android on saanut yrityksen oman sovelluksen ja näyttää myös siltä, että iOS:lle tarkoitettu Proton VPN on Proton AG:n kehittämä. Molemmat tuotteet toimivat varsin nopeasti.

VPN:n käytössä on nopeudella varsin suuri merkitys, koska useimmat meistä haluavat, että tietojen siirto tapahtuu heti eikä pitkän odotuksen jälkeen. Pieni hitaus normaaliin yhteyteen verrattuna johtuu siitä, että yhteys on salattu. Palvelu on hyvällä tasolla, jos salattu yhteys on lähestulkoon samaa tasoa kuin ilman salausta. Sitä mukaa kuin palvelimia lisätään palveluun, se myös tuo nopeutta lisää jonkin verran. Myös sijainti saattaa toisinaan vaikuttaa nopeuteen.

Proton VPN kokemuksia lokien keräämisestä

Yrityksen tietosuojakäytäntö kertoo, että palvelu valvoo ainoastaan aikaleimaa, joka tulee siinä yhteydessä, kun käyttäjä kirjautuu palveluun. Se on huomattavasti vähemmän kuin monella muulla palveluntarjoajalla. Yritys kertoo myös sivuillaan, ettei se kerää lokia, mutta käytännössä kysymys on aktiivilokeista.

Aikaleimalla tarkoitetaan sitä leimaa, mikä syntyy viimeisestä onnistuneesta kirjautumisesta. Se myös aina korvataan uudella silloin, kun käyttäjä kirjautuu palveluun seuraavan kerran. Tunnisteessa ei ole IP-osoitetta eikä sijaintia.

Turvallisuus

Proton VPN kokemuksia on helppo kehua, koska Proton on yrityksenä turvallisuuden edelläkävijä. Siksi myös VPN:n yhteyteen on lisätty sellaisia ominaisuuksia, jotka ovat ensinnäkin vain Protonin käyttäjille tarkoitettuja ja toisekseen ne on varsin edistyksellisiä. Secure Core on varsin mielenkiintoinen tuttavuus, koska siinä palvelinyhteydet kulkevat huipputurvallisen palvelimen kautta. Ne sijaitsevat Sveitsissä, Ruotsissa ja Islannissa. 

Toinen ominaisuus on Tor over VPN, jolla on saatu yhdistettyä Tor -verkoista tuttu anonyymiys ja VPN:n muut turvalliset ominaisuudet. Nämä kaksi yhdistettynä Proton VPN on luotu varsin turvalliseksi käyttäjän näkökulmasta.

Proton VPN kokemuksia tukitoiminnoista ja käyttöönotosta

Yleensä VPN sovellusten asentaminen ja ottaminen käyttöön on varsin helppoa eikä käyttäjä tarvitse mitään erityistä osaamista. Asennus tapahtuu automaattisesti ja sen jälkeen palvelun voi ottaa käyttöön nappia painamalla. Lisäksi käyttäjälle on siitä hyötyä, että palvelussa ei ole katkoja, koska yhteys on vakaa ja luotettava.

Sen sijaan tukitoiminnoissa on parantamisen varaa, koska yrityksellä ei ole lainkaan tarjolla esimerkiksi chat -palvelua. Ongelmissa käyttäjä voi ottaa yhteyttä sähköpostilla, jolloin vastausta voi joutua odottamaan 1-2 työpäivää. Se on varsin pitkä aika silloin, jos ongelma on sellainen, ettei palvelua voi sinä aikana käyttää. Usein kysytyistä kysymyksistä on laadittu varsin hyvä ja tiivis paketti, josta löytää suhteellisen paljon vastauksia ongelmatilanteissa. Tukea voi myös saada erilaisista tutoriaaleista sekä muista hyödyllisistä oheismateriaaleista.

Sen sijaan käyttökelpoinen on heidän oma Proton VPN:lle tarkoitettu subreddit -kanava, jossa myös kehittäjät ovat varsin aktiivisia keskustelussa. Sitä kautta saattaa vastauksen saada nopeammin kuin sähköpostilla. Lisäksi keskusteluista löytää paljon mielenkiintoisia aiheita. Keskustelua käydään englanniksi.

Proton VPN kokemuksia käyttäjiltä

Tuotteen käyttäminen on helppoa ja se on varsin käyttökelpoinen, koska se on nopea. Varsinkin maksullinen tuote suojaa käyttäjää hyvin. Sinulle on tarjolla myös mukautettu yhteysprofiili ja yhteys toimii automaattisesti. Maavalitsin tulee sijainnin mukaan, joten sitä ei tarvitse lainkaan muuttaa, jos siihen ei ole mitään järkevää syytä.

Tuote on tarjolla useilla erilaisille alustoille kuten Windows, Linux, MacOS, Chromebook, iOS, iPadOS, Android sekä Android TV. Lisäksi yrityksen sivulla on tarjouksia, joita varsinkin uusien käyttäjien kannattaa hyödyntää. Käytännössä se voi tarkoittaa, että tuotteen saa 50 prosenttia listahintaa halvemmalla.

Maksuvaihtoehtoja on useita ja maksamisen voi pankkisiirron, eri korttien ja PayPalin lisäksi suorittaa myös joko Bitcoineilla tai käteisellä. Myös eri maksutapojen käyttöön löytyi selvät ohjeet.