Ilmainen VPN

Ilmainen VPN

Ilmaisen VPN:n hankkiminen kiinnostaa ja kiehtoo monia, koska se tarkoittaa, että rahaa ei tarvitse laittaa sen enempää kuukausi- kuin vuosimaksuunkaan. Mutta onko ilmainen VPN turvallinen vai joutuuko ongelmiin sitä käyttäessä? Sen on oltava hyvin tarkoin harkittu hankinta, koska se ei välttämättä tuo samanlaista suojaa kuin maksullinen VPN. Mutta millaisiin asioihin silloin on kiinnitettävä huomiota?

Mitä ilmainen VPN tarkoittaa

On sanonta, että ilmaisia lounaita ei ole ja se pätee myös ilmaisen VPN:n kohdalla samalla tavalla. Mikään yritys ei pysty rakentamaan palvelua, jota tarjotaan käyttäjille ilmaiseksi. Palvelun rakentaminen maksaa, koska siihen tarvitaan palvelimia sekä sovelluksia eikä työkään ole ilmaista. Silti jotkut yritykset tarjoavat palveluaan ilmaiseksi, joten miten se on mahdollista? Sen käyttäminen on houkuttelevaa, mutta onko se sen jälkeen, kun tiedät, että yksityisiä tietojasi myydään eteenpäin mainostajille ja siitä yritys saa rahat toiminnan pyörittämiseen.

Se voi myös tarkoittaa sitä, että ruudullesi tulee mainoksia, josta et pääse eroon millään. Sinun on katsottava mainokset pystyäksesi käyttämään palvelua. Mikäli yrität estää mainokset, ei myöskään palvelu ole käytössä. Mainosblokkerin käyttäminen estää myös palvelun käytön. Lisäksi jos sinulla on ongelmia palvelun käytössä, niin et saa siihen mitään tukea. Siitä huolimatta palvelu voi toimia hyvin ja mikäli käytät sitä vain satunnaisesti, se voi olla sinulle täysin toimiva ratkaisu.

Millainen on luotettava, ilmainen VPN -palvelu

Jos sinun on valittava itsellesi ilmainen palvelu VPN:n osalta, on muutamaan hyvin tärkeään seikkaa paneuduttava huolella. Tietoa VPN -palvelun toimittajasta on pyrittävä etsimään luotettavista ja puolueettomista tietolähteistä ja se ei aina ole kovin helppoa. Milloin tietolähde on luotettava? Se on luotettava silloin, kun sen sivulla ei ole pop-up -ikkunoita mainostamassa erilaisia tuotteita kuten esimerkiksi ilmaisia VPN -palveluita. Pop-upit kertovat, että kyseinen sivusto saa mainoksista rahaa tai se myy kyseisen yrityksen tuotteita.

Ilmaisen VPN:n on oltava yhtä lailla luotettava kuin maksullisen. Sen on taattava sinulle tietoturva sekä yksityisyys verkossa. VPN-palveluntarjoaja saa haltuunsa kaiken tiedon, mitä ikinä netissä teetkään eli heillä on tiedossa sinun IP-osoitteesi, käyttämäsi verkkosivustot, mitä laitetta käytät sekä millä selaimella verkossa asioit. Sen jälkeen he myyvät sinun tietosi mainostajille etkä voi asiaan vaikuttaa, koska käyttäessäsi palvelua hyväksyt tämän toiminnan.

Mikä kuvaa palvelun

Tietosuojaseloste on se, jonka pitää kuvata tarkasti, millaisesta palvelusta on kysymys. Tämä koskee sekä ilmaista että maksullista palvelua. Kun aloitat palvelun käytön, sitoudut sekä käyttöehtoihin että tietosuojaselosteeseen. Hyvin usein käyttäjä vain ruksittaa molemmat asiakirjat perehtymättä sen tarkemmin niiden sisältöön, mikä on sinällään virhe. Näissä dokumenteissa kerrotaan palvelusta tarkemmin ja tietosuojaselosteen on kerrottava varsin tarkasti siitä, mitä tietoja sinusta kerätään ja tallennetaan sekä mitä niistä luovutetaan kolmansille osapuolille.

Palvelun toimii täydellisesti, vaikka ilmainen VPN -palveluntarjoaja ei tietäisi, mitä olet netistä ladannut, millainen selaushistoria sinulla on, oletko lähettänyt yksityisviestejä ja minkälaisia tai mitä olet istunnon aikana käynyt ostamassa. Osa palveluntarjoajista markkinoi palveluaan, että he eivät kerää sinusta käyttäjänä mitään tietoa, mutta se on varsin harhaanjohtavaa, sillä jokaiseen palveluun tallentuu jotakin tietoja käyttäjistä. Se on kuitenkin eri asia, kuinka kauan niitä pidetään tallessa.

Ilmainen VPN ja palveluntarjoaja

Palveluntarjoajan kotimaalla on hyvin tärkeä merkitys silloin, kun olet etsimässä itsellesi sopivaa vaihtoehtoa. Sitä on hyvin usein vaikea selvittää ja se ei ole kovin julkisesti esillä. Tiedolla on kuitenkin suuri merkitys, koska se myös kertoo sen, miten kyseisessä maassa käsitellään yksityisyyttä. Esimerkiksi EU:n alueella sitä säätelee varsin tiukka lainsäädäntö.

Lisäksi on paljon maita, jossa palveluntarjoajien on luovutettava VPN -käyttäjien tietoja, vaikka siihen ei ole oikeuden tai minkään muunkaan instanssin määräystä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että yksityisyytesi vaarantuu ja eikä sinulla ole mitään turvaa sen suhteen. Varsinkin maat, jotka kuuluvat 14 Eyes allianssiin, voivat tehdä näin ja silloin tiedot luovutetaan tiedustelupalvelulle ilman käyttäjän suostumusta.

Lisäksi on muistettava, että jotkut kiinalaiset yritykset tarjoavat VPN -palveluita. Se on kummallinen yhdistelmä, jossa yritys tarjoaa palvelua, vaikka maassa on hyvin rajoitettu sananvapaus sekä yksityisyys. Myös internetin sensuuri lisääntyy vuosi vuodelta. Tällaisessa tilanteessa on tarkkaan harkittava, onko mitään järkeä luovuttaa omia tietojansa maalle, joka ei salli internetin vapaata käyttöä.

Striimaus VPN:n avulla

Monet käyttäjät haluavat ilmaisen VPN:n sitä varten, että heillä on mahdollisuus käyttää suoratoistopalveluja. Silloin on tarkasti tutkittava, blokkaako mieleisesi suoratoistopalvelu pois juuri sen VPN-palvelutarjoajan yhteydet vai ei. Näitä rajoituksia käytetään siksi, että toisinaan tekijänoikeudet rajoittuvat tietyille maantieteellisille alueille. Muun muassa Netflix blokkaa paljon VPN:n kautta tulevia käyttäjiä, koska he pystyvät seuraamaan, milloin käyttäjällä on se käytössään.

Yhteyksiä voi tutkia niin tarkkaan, että suoratoistopalvelu huomaa suoraan yhteyden tulevan VPN:n kautta. Toiset VPN-palvelua tuottavat yritykset käyttävät joissakin maissa niin sanottuja suoratoistopalveluihin dedikoituja palvelimia, jolloin näyttää siltä, että niitä käyttävä käyttäjä tulee kyseisen maan alueelta eikä muualta, mikä kuitenkin on todellisuus. Mehän tiedämme, että USA:ssa on huomattavan paljon sellaista elokuvamateriaalia, jota ei Netflix näytä muualla maailmassa.

Ilmaisen VPN:n yhteydet saattavat olla vielä rajoittuneemmat kuin maksullisen ja samoin saatetaan kaistan käyttöä rajoittaa siten, että jopa elokuva katsomisesta ei tule nautinnollista hidastelun takia. Palvelimia ei välttämättä ole niin paljon eivätkä ne ole dedikoitu pelkästään striimauksen käyttöön tietyillä alueilla.

Ilmainen VPN ja sen käyttö

Ilmaispalveluilla saattaa olla paljon käyttäjiä ja siksi niissä voi olla varsinkin ruuhkaisina aikoina huomattavaa hitautta. Siksi palveluntarjoajat ovat ottaneet käyttöön rajoitukset, jolloin kaistaa ei voi käyttää niin paljon kuin tarvitsee ja toiminnot ovat hitaita sekä välillä tiedostojen siirtäminen on täysin mahdotonta.

Joidenkin palveluntarjoajien palvelut ilmaisten palveluiden käyttämiseen ovat varsin minimaaliset. Jos sinulla on tarve jonkin iso datan siirtoon, sinun on maksettava siitä erikseen, jotta se onnistuu. Se voi olla yllättävän kallista, jopa kalliimpaa kuin samalla yrityksellä on kuukausimaksu maksullisen VPN:n puolella. Palvelut on hinnoiteltu niin, että niitä joutuu ostamaan palasen kerrallaan ja lopun perin niistä kertyy melkoinen summa, koska lisäosat tulee poimittua käytön aikana.

Tarkkaa on myös harkittava se, onko ilmaisen VPN:n käyttäminen järkevää silloin, kun käyttää omia pankkipalvelujaan. Se toki tuo turvaa huomattavasti enemmän kuin käyttäisi pankkiyhteyttä täysin avoimen, julkisen verkon kautta. VPN Suomi kertoo lisää turvallisesta käytöstä.

Varovaisuus on ratkaisevaa

Kaiken tämän jälkeen on sanottava, että ei ole mikään mahdottomuus käyttää ilmaista tuotetta, jos tiedostaa, mitä kaikkea se tarkoittaa ja mitä voi omille tiedoille tapahtua. Asioita on tutkittava itse huolellisesti eikä luottaa täydellisesti ja sumeasti siihen, mitä ystävät sanovat. Hyvä keino on löytää puolueettomia vertailua, jossa tuotteet verrataan ilman taka-ajatuksia. Koskaan ei ole liian varovainen, kun ilmainen VPN on harkinnassa.

Sinun on myös perehdyttävä siihen, onko palvelu tarjolla pelkästään tietokoneelle vai saako sen myös mobiiliin. Sillä ei tietenkään ole mitään väliä, jos käytät sitä vaan tietokoneella etkä ole ajatellut palvelua mobiiliin.